Найзатребуваніші професії в 2021 році

Понеділок, 22 лютого 2021 16:28

Рано чи пізно кожна людина замислюється про вибір майбутньої професії. Добре, коли інтерес і талант до певної справи вимальовується ще з дитинства та, обираючи освіту після школи, дитина чітко розуміє, яка спеціалізація їй близька. Але так відбувається далеко не завжди, тому підлітки та їхні батьки починають аналізувати професії на предмет потенційної заробітної плати, затребуваності, складності навчання; аналізують коледжі та університети, де можна освоїти обраний профіль. Нерідко трапляється так, що й дорослі люди з різних причин зважуються на зміну професії.

Щоб робота приносила справжнє задоволення, важливо не тільки вміло справлятися з поставленими завданнями, а й отримувати за це гідну винагороду. Рекомендуємо всім, хто стоїть на шляху вибору свого ремесла, звернути увагу на найбільш затребувані професії в Україні та світі. Адже в людини з'являється набагато більше шансів на високу оплату праці, якщо її спеціальність актуальна й популярна.

Ринок праці в період пандемії

Перш ніж перерахувати найзатребуваніші професії, зазначимо, що в період пандемії коронавірусу ринок праці відчув на собі багато змін і викликів. На початку 2020 року активність як роботодавців, так і претендентів на роботу знизилася, але поступово стала відновлюватися.

Згідно з масштабним дослідженням порталу Rabota.ua, яке проводилося влітку 2020 року, найменше під час коронакризи в Україні постраждали такі галузі, як Агро, IT і Банки. Також досить продуктивними себе показали фармацевтична галузь, промисловість і торгівля. Найсильніше карантинні обмеження вдарили по HoReCa (сфера гостинності та громадського харчування). І це не дивно, з огляду на те, що кафе, ресторани, клуби і готелі змушені були тимчасово закритися. 70% HoReCa-компаній довелося скоротити свій штат. Можна припустити, що найближчим часом робота в цій галузі буде не настільки популярна і високооплачувана.

Також у вищезгаданій аналітиці зазначається, що в 2020 році найбільш затребуваною виявилася робота, пов'язана з продажами. Топ-професіями на рекрутингових сайтах були продавець, менеджер з продажу та торговий представник.

  

Всупереч труднощам, викликаним пандемією COVID-19, роботодавці та шукачі роботи в Україні та всьому світі вистояли і адаптувалися до нових умов. Наприклад, влітку, коли раніше на ринку праці через відпустки зазвичай відзначався спад, у 2020 році навпаки було зафіксовано пожвавлення, пов'язане з ослабленням карантину. До кінця 2020 року активність роботодавців і потенційного персоналу стала невпинно зростати, що не може не радувати.

Перелік найзатребуваніших професій у 2021 році

Проаналізувавши тенденції в стані українського і світового ринку, ми виділили найпопулярніші професії поточного року. Нижче представляємо сфери, працівники яких точно не залишаться «за бортом».

Продажі. Робота в цій галузі буде користуватися попитом завжди, оскільки продавати можна що завгодно: від одягу до нерухомості. У період пандемії серед вакансій збільшилася кількість пропозицій віддаленої роботи, що робить професію більш універсальною і стабільною. Безумовно, роботодавці шукають працівників з досвідом роботи і наявною клієнтською базою, але на ринку нерідко можна зустріти вакансії з можливістю навчання. За наявності необхідних знань і навичок знайти роботу в сфері продажів буде нескладно, адже вакансії пропонуються по всій Україні.

Найпопулярніші професії: менеджер з продажу, менеджер по роботі з клієнтами, супервайзер, керівник відділу продажів. Середні зарплати в Україні та світі: 15000-25000 грн, $3500-8700.

IT. У розпал пандемії більшість ділових і неформальних комунікацій відбувалося в Інтернеті. Щоб створювати і підтримувати в робочому стані технології, що забезпечують цю комунікацію, потрібні компетентні фахівці в сфері IT. За даними LinkedIn, за останній рік у світі наймання співробітників на інженерні посади виросло на 25%. Величезним плюсом для співробітників сфери інформаційних технологій є просунута технічна англійська, що підвищує шанси вітчизняних фахівців знайти роботу в іноземних компаніях.

Найпопулярніші професії: веб-розробник, Full Stack Engineer, Frontend Developer, QA-інженер, PHP-програміст, розробник ігор. Середні зарплати в Україні та світі: 18500-30000 грн, $6500-8700.

Медицина. Говорити про значущість професії лікаря та інших медпрацівників немає сенсу. Очевидно, що кожен з нас неодноразово звертався за допомогою до лікарів. Пандемія коронавірусу спровокувала ще більший попит на працівників медицини і фармацевтики: люди стали масово піклуватися про здоров'я, частіше відвідувати лікарів, скуповувати маски і противірусні препарати. Зрештою, для виїзду за кордон і багатьох інших цілей люди зобов'язані робити в спеціальних лабораторіях ПЛР-тести на Covid-19.

Варто зазначити, що в сучасному світі медик повинен не просто добре знати анатомію і вміти призначити грамотну схему лікування, а й безпроблемно працювати за комп'ютером, володіти професійною англійською, щоб знайомитися з новітніми науковими дослідженнями зарубіжних колег, вести переговори. Не зайвим також буде розуміння просування себе як бренду в соціальних мережах і на особистому сайті.

Найпопулярніші професії: стоматолог, косметолог, хірург, сімейний лікар, провізор, фармацевт, дипломована медсестра, практикуюча медсестра. Середні зарплати в Україні та світі: 10000-20000 грн, $6000-24000.

  

Виробництво і робочі спеціальності. Затребуваність представників робітничих професій пояснюється їх дефіцитом на ринку праці. Як у докарантінні часи, так і зараз молодь не хоче займатися фізичною працею та обирає роботу в офісі. Тим часом дуже часто заробітні плати і соцпакет на заводах і фабриках виявляються навіть кращими, ніж у юристів, економістів або турагентів. Особливо якщо виробнича компанія належить іноземному власнику, який і висуває більш жорсткі вимоги до техніки безпеки, і гідно платить. Ще один плюс робітничих професій полягає в тому, що різні підприємства розташовані як у великих містах, так і в невеликих населених пунктах.

Найпопулярніші професії: швачка, плиточник, сантехнік, електрик, слюсар, автомеханік, будівельник. Середні зарплати в Україні та світі: 12000-20000 грн, $3500-5500.

Логістика. Робота в сфері логістики — це не просто доставка товарів з одного пункту в інший. Під час такої доставки повинні враховуватися безліч факторів: спосіб і час доставки, розробка маршруту, пошук варіантів скорочення фінансових витрат на транспортування, зберігання продукції і так далі. Оскільки торгово-ринкові відносини як всередині країни, так і міжнародні, розвиваються дуже стрімко, всі логістичні професії є високо затребуваними.

Найпопулярніші професії: водій, менеджер з логістики, менеджер по ЗЕД, комірник, кур'єр. Середні зарплати в Україні та світі: 12000-17500 грн, $3500-4700.

Digital-маркетинг. Карантинні обмеження 2020 року підвищили затребуваність професіоналів в області Digital-маркетингу. Щоб компанія була успішною та конкурентоспроможною на ринку, тепер їй необхідно переходити в Діджитал. Для просування бізнесу онлайн потрібні грамотні маркетологи і фахівці, які можуть налаштувати контекстну і таргетовану рекламу, привернути увагу клієнта в насиченому цифровому світі.

Найпопулярніші професії: SMM-менеджер, Digital-менеджер, маркетинг-аналітик, SEO-фахівець. Середні зарплати в Україні та світі: 14000-17500 грн, $4000-8000.

  

Зазначимо також, що найбільш затребувані спеціальності не завжди виявляються найбільш високооплачуваними. Згідно зі статистикою порталу Rabota.ua, найвищі заробітні плати в Україні в 2020 році дісталися представникам таких професій:

Senior Golang Developer — 168 000 грн;
Архітектор програмного забезпечення — 145 000 грн;
Team Lead. .Net Developer — 140 000 грн;
Пілот — 120 000 грн;
Team Lead С# Developer — 105 000 грн.
Однак програмістами і пілотами авіалайнерів дано бути не всім, тому зупинимося на найпопулярніших професіях в Україні та світі. Нижче представляємо перелік цих спеціальностей, а також — список вишів, які проводять професійну підготовку.

Ознайомитися з преліком професій можна ТУТ.

Шукайте нас на Фейсбук.