Зрушити з місця: як почати робити те, що давно відкладали

Понеділок, 22 лютого 2021 14:16

У кожного без сумніву трапляються ситуації, які протягом тривалого часу відкладаються на безвік під прикриттям нетерміновості. Ще зі студентських часів дехто залишив собі звичку робити все у ніч напередодні дедлайну. А абонемент у спортзалу або вічні обіцянки почати нове життя з понеділка? Чому їм не судилося здійснитися, а неприємні справи не робляться відразу? Редакцією вирішили розібратися у цьому, та нарешті віднайти унікальний рецепт, що допоможе довести все заплановане до успішного кінця.

Чому ми відкладаємо справи?

Протягом дня ви робите купу дрібних і дуже термінових справ, аби не взятися за основну, найважчу. Ви вже навіть читали про те, як її краще зробити, або купили для цього потрібну річ, але все ніяк не можете дійти до стадії виконання. Знайомо?

І знайомо багатьом, адже людині властиво захищати себе від невизначеності. Коли ви невпевнені в тому, що робите чи як ви це робите, не хочете зазнати провалу, тоді волієте і взагалі нічого не робити. Проте намагання ухилитися від цієї роботи якраз приводить до того, що ви відчуватиме себе нікчемою, хоча від цього і захищалися.

Професор Гарвардського університету Девід Лейбсон пояснює це явище так: якщо людину запитати, що вона хоче зараз – фрукт чи шоколадку? Вона відповість, що шоколадку. Але якщо запитати, що вона захоче через тиждень, то відповідь буде – фрукт. Тобто на зараз всі зазвичай хочуть шкідливе і солодке, а на тижневу перспективу – фрукт, бо будуть худнути та займатися спортом.

Робити легші завдання зараз, а неприємні – відкладати на потім у людській природі. Тому потрібно мобілізувати внутрішні ресурси, щоб виконати щось неприємне першочергово.

Як нарешті за них взятися?

Психологи стверджують, що найважче – почати. Тому зберіть всі сили, щоб твердо вирішити почати робити те, що вам дійсно потрібно.

  1. Знайдіть ментора. Якщо вже твердо вирішили займатися спортом, то знайдіть того, хто контролюватиме вас: не дасть проспати ранкову пробіжку і похвалить за спортивні рекорди. Розкажіть своєму ментору про власні плани, твердість намірів та проміжні результати.
  2. Не сумнівайтеся у власному рішенні. Якщо ви вже вирішили, наприклад, відкрити власний бізнес, то не відступайте назад. Не потрібно ставити під сумнів власні сили і постійно думати про доцільність рішення. Так ви лише зробите гірше, адже за негативними роздумами можете пропустити щось важливе і не досягнути заслуженого успіху.
  3. Слідкуйте за часом. Вирішіть, коли ви візьметеся за виконання свого плану, і приступайте у точно визначений час. Можете поставити собі будильник чи нагадування, щоб приводів знову перенести «на завтра» не було. Також розплануйте, скільки часу щодня приділятимете виконанню завдання і не робіть щось поверх сили, щоб уникнути виснаження.
  4. Ставте дедлайн. Легше приступити до виконання будь-чого, коли ви знаєте, що вам на п’яти наступає дедлайн. Повідомте про крайні строки свого ментора, щоб напередодні він поцікавився результатами.
  5. Знайдіть компанію. Ходити з другом в автошколу або разом худнути, звичайно, цікавіше. Окрім підтримки, тут додається ще й дух суперництва, а він змушує швидко та якісно виконувати важкі завдання. Так само можна справлятися і з робочими справами: зідзвонитися з другом чи колегою, окреслити один одному обсяг робіт і домовитися через деякий час зідзвонитися знову й дізнатися про результати.
  6. Мотивуйте себе. Якщо ніяк не можете вивчити англійську – заплануйте відпочинок за кордоном, і у вас буде чудова мотивація нарешті вивчити іноземну, щоб не загубитися у незнайомому місці.
  7. Святкуйте перемоги. Навіть маленькі кроки до цілі заслуговують на похвалу. Тож нагородіть себе за кожну перемогу, але не шоколадкою після скинутого зайвого кілограма.

Протягом всього шляху до досягнення мети пам’ятайте про кінцевий результат: що ви отримаєте, коли нарешті почнете бігати, відкриєте свій бізнес або захистите дипломну роботу.