Тренди 2021: топ-5 професійних навичок прийдешнього року

П'ятниця, 15 січня 2021 11:38
Минувший рік, змінив все наше уявлення про життя та роботу. Проте дослідники запевняють, що це далеко не кінець. 2021 продовжить розпочаті зміни звичних устроїв. Ми зібрали всю відому інформацію про тренди прийдешнього року та затребувані професійні навички постковідної епохи, щоб ви встигли підготуватися до змін.Ера онлайну
 
Вже ні для кого не новинка, що всі процеси можна перевести в онлайн-формат. Цей тренд збережеться і розвиватиметься у 2021 році. Галузі, що були зосереджені в офлайні, найбільше постраждали від коронакризи. Натомість сфера товарів щоденного попиту – зросла по всьому світу, завдяки онлайн-продажам. Про це свідчать дані міжнародної аналітичної компанії Nielsen.
 
Протягом жорстокого карантину та з його закінченням у різних країнах зросли саме онлайн-продажі у багатьох сферах. Тому деякі магазини почали розвивати цей напрямок і навіть закривати частину своїх реальних магазинів. Наприклад, відомий шведський бренд одягу H&M ще восени заявив про скорочення філіалів по всьому світу та розвиток онлайн-магазинів.
Тому потрібно бути готовим до життя в онлайні і надалі. Зустрічі у відеоформаті, шопінг через смартфон та відвідування музею за допомогою екрана комп’ютера – реальність 2021 року.
 
Професійні навички
У період турбулентності роботодавці потребували працівників, які не бояться змін, не розгублюються перед невідомістю та пропонують креативні ідеї у звичних процесах. Все це вплинуло на навички, які хочуть бачити в кандидатах у прийдешньому році.
 
Когнітивна гнучкість
Сюди перш за все належать адаптивність та креативність. Тобто вміння швидко пристосуватися до змін у навколишньому світі та здатність бути креативним попри будь-що. Про цікавість роботодавців у 2021 році до когнітивної гнучкості йдеться у звіті Всесвітнього економічного форуму. Вважається, що людина з розвиненою когнітивною гнучкістю відчуває приплив енергії від кардинальних змін. Тому таких людей пандемія не налякала – вони швидко адаптувалися до невідомого та приймали успішні рішення.
 
Емоційний інтелект
Цій навичці прогнозували майбутнє ще задовго до пандемії, карантин лише прискорив процес збільшення попиту на працівників, що володіють емоційним інтелектом. Адже саме він допомагає керувати негативними переживаннями та тверезо приймати ефективні рішення. Емоційний інтелект дає змогу відчувати емоції інших, контролювати власні та будувати успішну кар’єру. Детальніше про те, як розвивати таку необхідну навичку можна прочитати за посиланням.
 
Футурологічне мисленн
За інформацією американського футуролога і керівника консалтингової компанії TechSavvy Global Скотта Стейнберга, у 2021 році однією з найбільш потрібних навичок буде футурологічне мислення. Це здатність людини передбачати різноманітні події та їх вплив на її галузь роботи, професійні тенденції. Футуролог запевняє, що для розвитку цієї навички не потрібно нічого особливого, ви маєте лише бути в курсі потенційних змін та навчитися нестандартно мислити.
 
Міждисциплінарність
У кризові періоди як ніколи стають потрібні фахівці, що експертні не лише у своїй вузькій галузі. Тому у 2021 цінуватимуться працівники широкого профілю. Роботодавці вважають, що такі співробітники мають більше знань, гнучких навичок та можуть повністю зануритися у робочий процес зі суміжної спеціальності. Міждисциплінарним працівникам також прогнозують кар’єрний ріст та уникнення небезпеки скорочення.
 
Ефективне керівництво
В умовах, коли офіси перейшли на віддалену роботу, керувати людським потенціалом стало важче. Тому для керівних посад у нових умовах особливо затребуваними стали навички ефективного керівництва. Такий people management дозволить вибудувати більш продуктивну роботу, навчити працівників керувати власним часом та стресом і досягати результатів, попри зовнішній світ.
 
Якщо ви не займаєте керівну посаду, не варто нехтувати розвитком управлінських навичок. Адже дослідження показують, що люди, які володіють лідерськими якостями, частіше інших досягають кар’єрного росту, отримують підвищення зарплатні та користуються авторитетом у колективі.
Яким би не був прийдешній рік, важливо бути готовим до змін. Адже тепер ми знаємо, що в один момент звичне життя може перевернутися з ніг на голову.