Працюй легально - працюй безпечно

П'ятниця, 18 вересня 2020 11:44

Однією з ключових переваг легальної зайнятості є дотримання правил охорони праці. Гарантування безпечних і нешкідливих умов праці покладається на роботодавця. 

Охорона праці – це система заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, та здоров'я людини в процесі роботи. У нормах про охорону праці втілюються конституційні положення про те, що людина, її життя та здоров’я визнаються найвищою соціальною цінністю держави.

Державна служба зайнятості хоче нагадати вам основні права, що гарантуються Кодексом законів про працю України та Законом України “Про охорону праці”. Особливо актуальними ці положення стали у зв’язку з пандемією COVID-19, адже багатьом спеціалістам доводиться далі працювати на своїх робочих місцях.

1. Право на безпечні й нешкідливі умови праці. 

Роботодавець має забезпечити сучасні засоби техніки безпеки, які запобігають виробничому травматизмові,  а також санітарно-гігієнічні умови, які запобігають виникненню професійних захворювань працівників (ст. 153 КЗпП). Жодне підприємство, цех, дільниця, установа, виробництво не можуть бути прийняті і введені в експлуатацію, якщо на них не створено безпечних і нешкідливих умов праці (ст. 155 КЗпП). Роботодавець зобов'язаний вживати заходів щодо полегшення  умов праці і оздоровлення працівників шляхом впровадження прогресивних технологій, досягнень науки і техніки (ст. 158 КЗпП).

2. Право на забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами. 

На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби. Детальніше ці положення розкриваються в ст. 8 Закону “Про охорону праці”.

3. Право на отримання знань у сфері охорони праці. 

Працівники під час працевлаштування і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж/навчання з питань охорони праці,  надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків та правил поведінки в разі виникнення аварії (ст. 18 Закону “Про охорону праці”).

4. Право відмовитися від роботи в разі загрози життю та здоров’ю.

Працівник має право відмовитися від дорученої йому роботи, якщо склалася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, або ж для довкілля. За період простою з цих причин, за працівником зберігається середній заробіток (ст. 6 Закону “Про охорону прац”і).

Не наражайте себе на небезпеку – працюйте легально!