Порядок отримання аліментів на утримання дитини

П'ятниця, 07 серпня 2020 14:03

Одним із найважливіших прав дитини є право на утримання. Окреме її проживання від одного з батьків не звільняє останнього від обов’язку утримувати свою дитину (найчастіше – шляхом сплати аліментів) до досягненню нею повноліття.

Хто може отримати аліменти на утримання дитини
Зазвичай питання про отримання аліментів на дитину піднімає один із батьків (опікун, піклувальник), з яким дитина проживає. Однак, їх може стягувати і сама дитина, якій виповнилося 18 років, у випадку, якщо вона продовжує навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги (до досягнення 23 років).

Які існують способи отримання аліментів

Досудовий (добровільний). Це може бути як усна домовленість між батьками, так і нотаріально засвідчений договір про сплату аліментів на дитину (посилання: https://cutt.ly/SdTdoak ). Відмінність між ними полягає у тому, що невиконання усної домовленості не тягне за собою юридичних наслідків, тоді як несплата аліментів за договором є підставою для звернення до органу державної виконавчої служби і стягнення аліментів у примусовому порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса.
Судовий – коли батьки не досягли згоди стосовно розміру аліментів, чи один із батьків взагалі ухиляється від утримання своєї дитини і не приймає участі у її вихованні. У такому випадку мати або батько (опікун, піклувальник) мають право звернутися до суду.

Шукайте нас на Фейсбук.