З 1 серпня підприємці зможуть використовувати "касові апарати у смартфоні". Що це означае?

П'ятниця, 31 липня 2020 14:02
Хто і як в серпні зможе використовувати у власному бізнесі програмні РРО, чи доведеться за це платити, і коли більшість ФОП будуть зобов'язані використовувати РРО.

З 1 серпня 2020 року бізнес зможе замість традиційних касових апаратів (реєстраторів розрахункових операцій – РРО) використовувати програмні касові апарати (програмні РРО).

При цьому програмний РРО від Державної податкової служби буде повністю безкоштовним, а встановити його можна на смартфон, планшет, комп'ютер чи інший пристрій, який має ОС Android та Windows і підключений до інтернету.

Утім, чи готовий програмний РРО податкової до повноцінного використання бізнесом у масштабі країни?

На початку липня голова податкової Олексій Любченко в інтерв'ю liga.net заявив, що податкова робить все для того, щоб програмні РРО запрацювали з 1 серпня, як планувалося, але ситуація складна.

"Безкоштовне програмне рішення на 1 серпня тестується. З технічної точки зору на момент мого приходу все було дуже погано. Я побачив, що сервера для прийому інформації нема, нормального програмного забезпечення – теж. Софт, який презентувало попереднє керівництво, – це дуже сира версія. З ринку ми отримали чимало нарікань щодо фіскального чека", – заявив Любченко.

До запуску програмного РРО залишаються лічені дні, тому ЕП звернулася до заступника голови податкової з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Наталії Калєніченко з питаннями, які стосуються готовності програмного РРО, етапів впровадження РРО для різних груп підприємців та алгоритму переходу на програмні РРО.

Три етапи масового запровадження РРО

З 1 серпня 2020 року набувають чинності зміни до закону про РРО та до Податкового кодексу.

З цього моменту закінчується період тестування програмного РРО від податкової, і бізнес за власним бажанням може встановити програмний РРО на смартфон, планшет чи комп'ютер і використовувати такий пристрій як касовий апарат.

Слід підкреслити, що з 1 серпня програмний РРО стане лише альтернативою класичним РРО.

Тобто всі суб'єкти господарювання, яких закон зобов'язує проводити розрахункові операції за товари і послуги із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, з 1 серпня можуть за власним бажанням перейти до застосування програмних РРО.

Отже, 1 серпня почнеться перший етап змін у законодавстві, спрямованих на детінізацію розрахунків у сфері торгівлі і послуг.

1 січня 2021 року почнеться другий етап: буде розширений перелік видів діяльності, для яких стане обов'язковим використання РРО (традиційних або програмних). Також буде запроваджений механізм кешбеку.

На другому етапі РРО будуть використовувати підприємці, які продають ювелірні вироби, старі товари в магазинах, ліки та медичні вироби, надають платні послуги в сфері охорони здоров'я, реалізують складні побутові прилади, які підлягають гарантійному ремонту, працюють як готелі, ресторани, кафе, турагентства і туроператори, продають деталі для авто.

1 квітня 2021 року почнеться третій етап: застосування РРО (традиційних або програмних) стане обов'язковим для ФОП, які є платниками єдиного податку другої, третьої та четвертої груп незалежно від видів діяльності.

Не потрібно буде використовувати РРО платникам єдиного податку першої групи та фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.