Протидія торгівлі людьми: відповідальність світу й кожного

Четвер, 30 липня 2020 16:30

30 липня, на світовому рівні відзначався День протидії торгівлі людьми як зайве нагадування про те, що і в 21 столітті така проблема, на жаль, існує. День був проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 18 грудня 2013 року.

Жертвою торгівлі людьми може стати будь-яка особа, незалежно від віку чи статі.

Як наслідок – примусова праця, рабство, використання в жебрацтві, сексуальна експлуатація, примусова вагітність з метою наживи та багато інших кричущих злочинів проти прав людини.

До сьогодні існує безліч стереотипів щодо торгівлею людьми. Наприклад, один із усталених міфів такий: жертвами є виключно молоді жінки без освіти. Насправді це явище не має соціальних чи вікових меж. Почасти жертвами вербувальників стають і літні люди, а жебрацтвом примушують займатися малих дітей.

Згідно з даними МОМ, агентства ООН з питань міграції, за часів незалежності внаслідок торгівлі людьми постраждали 260 тисяч українців. Найменшій постраждалій, яка отримала допомогу від МОМ в Україні, було 3 роки, а найстаршій – 83.

Що потрібно пам’ятати, аби вберегтися самому і вберегти своїх рідних?

Насамперед, для працевлаштування за кордоном потрібен дійсний закордонний паспорт та робоча віза. Виїзд на роботу з туристичною чи діловою візою – порушення закону.

Працевлаштовуйтесь за кордоном офіційно. Для цього потрібно оформити дозвіл на роботу та трудову візу. Всю інформацію щодо можливостей легальної роботи шукайте тільки на офіційних сайтах консульства тієї країни, у якій ви плануєте працювати.

Обов’язково майте з собою телефон та адресу найближчого представництва України в країні, де ви шукаєте роботу. Після прибуття в місце призначення зареєструйтесь в посольстві або консульстві.

Ваші рідні повинні знати всі найменші деталі вашої майбутньої поїздки – від номера рейсу до юридичної адреси та контактних телефонів вашого роботодавця. Тримайте постійний зв'язок із рідними.

Не зайвим буде перевірити, чи має фірма, що займається вашим працевлаштуванням, відповідну ліцензію (перелік суб'єктів, які мають ліцензію на право надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, міститься на сайті Мінсоцполітики:https://www.msp.gov.ua/content/perelik-subektiv-yaki-mayut-licenziyu-z-poserednictva-u-pracevlashtuvanni-za-kordonom.html?PrintVersion)

Проблема торгівлі людьми  – глобальна і не може бути остаточно подолана на рівні однієї-двох країн. Вона вимагає спільних зусиль з боку всієї міжнародної спільноти.

Однак кожен із нас має пам’ятати про елементарні заходи безпеки.

Працюй безпечно – більше, ніж просто слоган кампанії. Ми переконані, що лише безпечна праця з офіційним працевлаштуванням гарантує безпеку і дотримання всіх прав людини.

Номер телефону національної “гарячої лінії”, правила безпечного працевлаштування за кордоном, реальні історії людей, які стали жертвами торгівлі - на сайті: https://is.gd/jmJVii

Шукайте нас на Фейсбук.