Куди вкладатимуть гроші людей, які сплачують внески у накопичувальну пенсію

Четвер, 30 липня 2020 15:01

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що коли уряд запровадить обов’язкову накопичувальну пенсійну систему, то пенсійні накопичення вкладатимуть у землю, цінні папери та інші інструменти.

Про це вона розповіла в інтерв’ю порталу Вголос.

“Пенсійні накопичення розкладатимуться по різних «кошиках». Тобто ми плануємо робити їх диверсифікацію. Це будуть цінні папери, депозити, банківські метали, нерухомість та інші інструменти. Наприклад, зараз відбувається земельна реформа, а відтак ці гроші можуть вкладатися у купівлю землі”, – розповіла Лазебна.

За її словами, головне – забезпечити захист цих активів.

“В законопроект дійсно треба прописати ряд запобіжників. Для нас найголовніше, щоб накопичувальні пенсійні фонди звітували, щоб ці кошти можна було контролювати. Щоб сама людина могла контролювати, як гроші примножуються на її рахунку. І якщо їй якийсь накопичувальний фонд не сподобається і вона захоче перейти на обслуговування до іншого, то щоб вона мала право це зробити”, – додала міністерка.

Як вона зазначила, велику роль у цьому покладають на нове керівництво Національного банку України.

“Бо НБУ сьогодні – це регулятор, який відповідає за захист прав споживачів фінансових послуг. І ми шукатимемо можливостей для спілкування із НБУ, щоб вони стали лобістами впровадження другого рівня пенсійного забезпечення”, – пояснила Лазебна.

Шукайте нас на Фейсбук.