Життя після карантину: які працівники будуть потрібні в кризу

Вівторок, 26 травня 2020 15:00

Ми вже давно чули про безробіття майбутнього, про заміну живих працівників роботами чи загрозу для людства від глобального потепління та надмірного виробництва. Так було ще у 2019 році. Але з приходом біологічної загрози, прогнози майбутнього стали ще більш невтішними. Тепер експерти передбачають ще більшу автоматизацію процесів, щоб не довелося зупиняти виробництво, коли всіх знову зачинять на карантин. Кому ж вдасться зберегти свою роботу? Та якими навичками потрібно володіти, аби роботодавці хотіли вас прийняти на роботу? Нумо розбиратися.

Освіта

Прогнозується, що освіта в цілому буде більш мобільною і залучить новітні технології у процес навчання. Мова йде не лише про розвиток дистанційної освіти, а й про доповнення традиційних методик викладання та перевірки знань новітніми. Таким чином, знання можна буде освоїти у зручніший спосіб, а їх перевірка назавжди позбудеться радянського минулого.

Також постійне навчання стане трендом для працевлаштованого населення. З’явиться потреба вдосконалювати свої знання або здобувати вміння у суміжних галузях. Не менш цінним буде можливість працівника швидко навчитися та перейти з однієї спеціальності в іншу. Отже, розвиток освіти буде позитивною зміною, що спровокував карантин.

Важливість технологій

Карантин показав, як важливо мати якісний зв’язок та вміти спілкуватися онлайн. Тому технології та володіння ними стануть одними з ключових навичок найближчого майбутнього. Педагог, який не вміє провести урок в Zoom програє більш розвинутому в технологічному плані колезі.

За словами директора зі стратегічного маркетингу сервісів «Яндекс», карантин та коронавірусна інфекція стали чарівним поштовхом, який розпочне заміну людей на робочих місцях роботами. Перш за все автоматизують монотонну роботу, яка не передбачає ніякої креативності, а полягає лише у механічному виконанні завдань. Він також стверджує, що в майбутньому спробують замінити роботами професії кур’єрів, продавців чи, навіть, лікарів. Адже робота стає набагато ефективнішою, коли зникає ризик зараження небезпечним вірусом.

Дистанційна робота

Багато відомих світових компаній вже сьогодні дозволяють своїм співробітникам працювати з дому. З часом ця тенденція тільки закріпиться. Завдяки карантину роботодавці зрозуміли, що для ефективної роботи їх працівникам не потрібні комфортні офіси в центрі міста з ігровими зонами та кавоваркою, вони цілком справляються з поставленими завданнями з власної домівки. Тому зараз компанії почнуть переглядати потребу в оренді дорогих офісних приміщень.

За прогнозами міжнародної компанії Colliers, що лідирує у сфері комерційної нерухомості в Україні, всі скоро забудуть про звичні офіси: там будуть працювати лише найкращі співробітники, а також проводитися важливі зустрічі та наради. Основна маса працівників перейде на дистанційну роботу. Фрілансу прогнозують еру процвітання. Адже багато компаній у кризовий період нададуть перевагу короткотривалій співпраці з фрілансером, а не будуть наймати штатного працівника.

Затребуваність непопулярних професій

Засновниця і виконавча директорка рекрутингового агентства INDIGO Tech Recruiters Анна Стеценко та Катерина Осадчук переконані, що роботи не зможуть замінити такі потрібні, як показав карантин, професії водія чи кур’єра, і в майбутньому вони будуть потрібні. Дистанційна робота та надмірне навантаження мережі й часта її несправність, можуть породити попит на інженерів та системних адміністраторів. Також з ростом інтернет-продажів може знадобитися більша кількість спеціалістів, що оброблятимуть ці замовлення. Працівники в аграрну чи будівельну сферу, касири, машиністи, дорожники та інші виробничі спеціальності – ті, хто зможе без надмірних зусиль знайти роботу у найближчому майбутньому.

Навички

Про навички, які допоможуть уникнути безробіття майбутнього ми вже писали тут. Проте коронакриза виділила три найголовніших вміння, які допоможуть працівникам залишитися на плаву.

  • Гнучке мислення. Саме вміння пристосуватися до нових реалій та навчитися генерувати з огляду на них геніальні ідеї – ледь не найголовніше, що сьогодні потрібно кандидатам. Бізнеси, за якими стояли люди з рамковим мисленням повісили таблички «Зачинено» в умовах пандемії, гнучкі розуми – шукали як пристосуватися до карантину та змогти заробити хоч частину коштів.
  • Самоконтроль. Робота, яка перейде у віддалений режим, не буде передбачати постійного контролю з боку керівника. Тому ефективними, а значить і потрібними, залишаться лише ті працівники, які вміють організувати свій робочий процес самі та контролювати його.
  • Швидкість до навчання. Ті, хто зможуть швидко освоїти знання з невідомої їм спеціалізації або опанувати новий додаток для відеоконференцій, стануть незамінними.

Якщо Україні вдасться вийти з карантину у короткі терміни і не буде нових спалахів коронавірусу, то експерти прогнозують суттєве пожвавлення ринку праці вже восени. Але тепер роботодавці будуть ставити нові вимоги і нам потрібно вчитися їм відповідати.