Держпраці надає роз'яснення: надання відпустки без збереження заробітної плати під час карантину.

П'ятниця, 27 березня 2020 13:04

Щодо надання відпустки без збереження заробітної плати під час карантину надає роз’яснення головний державний інспектор Управління Держпраці Козубенко Богдан Вікторович.

На даний час, в зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції (COVID-19) на території України оголошено карантин. Як наслідок, велика кількість підприємств, установ, організацій вимушені були зупинити свою діяльність або вдалися до інших форм організації роботи, зокрема запровадження так званої дистанційної форми роботи тощо.

Одним з заходів щодо недопущення поширення інфекції та збереження під час карантину робочих місць є надання працівникам щорічних основних та додаткових відпусток, інших оплачуваних відпусток, передбачених законодавством або надання працівникам відпустки без збереження заробітної плати.

За загальним правилом, відповідно до вимог ст. 84 КЗпП України, ст. 26 Закону України «Про відпустки» за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

Звертаємо увагу, що Законом України від 17.03.2020 р. № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», зокрема внесено зміни до ст. 84 КЗпП України, ст. 26 Закону України «Про відпустки». Так, ст. 26 Закону України «Про відпустки» доповнено частиною 3 такого змісту: У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною першою цієї статті.

Отже, враховуючи вищевикладене, за згодою між працівником і власником під час карантину працівнику може бути надана відпустка без збереження заробітної плати на весь період дії карантину та в майбутньому, після його закінчення за таким працівником зберігається право на 15 календарних днів відпустки без збереження заробітної плати відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України «Про відпустки».

Читайте більше корисної та цікавої інформації на нашому сайті https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t9e/1/16/27a1.png");">➡️https://pracyakremen.com.ua/