Як правильно скласти резюме

Вівторок, 10 березня 2020 09:15

Почнемо з того, що резюме повинно слугувати Вам «візитною карткою», тому до його складання Ви маєте віднестися дуже відповідально. Правильно побудоване резюме збільшує Ваші шанси зацікавити фахівця з підбору персоналу власною кандидатурою і отримати запрошення на співбесіду. Існують певні стандарти підготовки резюме, завдяки яким воно стане успішнішим.

Бажано починати зі свого прізвища, ім’я, по-батькові, а не зі слів «резюме» чи «автобіографія».

Контактна інформація: в цьому розділі вкажіть свою дату народження, сімейний стан, місце проживання, моб. телефон, ел. адресу.

Мета: зазначте вакансію, на яку Ви претендуєте та чому саме Вас можуть розглядати як достойного кандидата. Також можете додати власні побажання до майбутнього місця роботи.

Освіта: вкажіть дату вступу і закінчення навчального закладу, його повну назву. Якщо Ви закінчили додаткові курси або проходили тренінги, обов’язково повідомте про це.

Досвід роботи: тут Ви повинні надати власні дані в зворотньому хронологічному порядку, починаючи з останнього місця роботи (бажано вказувати дати прийому на роботу, звільнення). Якщо Ви студент та нещодавно закінчили навчальний заклад, то Вам треба вказати місце проходження практики, стажування, а також не зайве поінформувати, в яких суспільних заходах брали участь.

Професійні навики: вкажіть свій рівень роботи з комп’ютером, знання загальних та допоміжних програм, володіння іноземними мовами тощо.

Особисті якості: зазначте власні найбільш важливі якості, які можуть зацікавити потенційного роботодавця.

Зверніть особисту увагу на складання і оформлення резюме

Резюме повинно бути добре структурованим, конкретним, читабельним. Граматичні і орфографічні помилки, друкарські помилки не допустимі. Сторінка формату А4, розповсюджений шрифт: наприклад, Times або Arial, розмір кегля від 12 до 14 пунктів.

Склавши резюме, спробуйте подивитися на нього очима того спеціаліста (роботодавця), якому Ви його адресуєте.

Часті помилки при складанні резюме:

Бракує конкретики формулювання в пункті «мета».
Відсутність або неточна хронологія трудової біографії.
Неточна або незрозуміла контактна інформація або її відсутність. Обов’язково вказуйте регіон проживання і можливість переїзду.
Неакуратне форматування, відсутність структури або шаблону. Фахівці, які займаються підбором персоналу, зазвичай читають резюме по діагоналі, вихоплюючи своїм професійним оком потрібні місця або ключові слова. Тому резюме має бути структурованим, легко сприйматися.
Розбийте на глави кожен розділ і напишіть заголовки крупним шрифтом, щоб було легко знайти потрібні пункти.
Розлогі і надмірно докладні резюме. Робіть наголос на навиках і досягненнях, які знадобляться безпосередньо для цієї роботи. Пам’ятайте, стислість – сестра таланту (але не в збиток інформативності).
Недолік кваліфікації, явна невідповідність заявленим вимогам. Перш ніж надіслати резюме, детально вивчіть вимоги, що висуваються до кандидата, і лише після того, як Ви дійсно будете упевнені в тому, що підходите під усі стандарти, сміливо відправляйте його.
Резюме, сфокусоване на тому, що хочете Ви, а не на тому, що Ви можете запропонувати роботодавцеві. Пишіть про те, яку користь, вигоду Ви можете принести компанії, а не висувай те своїх вимог та ін.
Резюме іноземною мовою. Направлене у вітчизняну компанію резюме лише іноземною мовою –популярна помилка. Виняток-якщо Вас про це попросили.

Шукайте нас на Фейсбук.